Home » Artiklar » Så installerar du en OBD enhet

Så installerar du en OBD enhet

Det är enklare än många tror att installera en OBD enhet i diagnosuttaget. Därför har OBD blivit den vanligast använda GPS-enheten för elektroniska körjournaler.

Att ansluta GPS enheten till OBD-porten

GPS-enheter som spårar fordonspositioner kräver någon form av åtkomst till ström. Den mest pålitliga strömkällan är via fordonets diagnosuttag (OBD-port). Eftersom denna del av bilen inte används särskilt ofta kan du använda den som en strömkälla för din spårningsenhet och eliminera behovet av att ladda, men tänk på att alltid kontrollera att den är korrekt isatt igen efter att du lämnat in bilen på verkstad. Oftast kan du ansluta din spårningsenhet direkt i OBD-porten, som vanligtvis sitter under din ratt eller instrumentpanel.

Om du har en bil som inte är allt för gammal är chansen väldigt stor att den har en OBD-II-port (On-diagnostics II). Varje bil eller lastbil på vägen som tillverkas efter 1996 är lagligt skyldig att ha en sådan installerad. OBD-II är en fordonsdator som övervakar utsläpp, körsträcka, hastighet och annan information om din bil. Den har istället en sextonstiftsport under förarsidan och ger möjlighet att läsa ut data direkt från bilen (så som mätarställning, bränsleförbrukning osv).

Din tracker kan installeras och tas bort på mindre än en minut. Med hjälp av en förlängningskabel kan du, om du vill, till och med dölja den i instrumentpanelen. Enheten registrerar telematik som genererar data till den elektroniska körjournalen baserat på fordonsprestanda.

Att installera en GPS-spårningsenhet kan sammanfattas i tre enkla steg:

  1. Leta upp OBD-porten (se bild nedan).
  2. Anslut enheten till OBD-porten.
  3. Registrera enheten i ditt elektroniska körjournal system och du är redo att börja köra.