Home » Artiklar » Elektronisk körjournal, vilken ska man ha?

Elektronisk körjournal, vilken ska man ha?

Elektroniska körjournaler registrerar företagsbilarnas körningar, sträckor och syften. Dom bidrar också till att det blir enklare att optimera hur förarna kör och gör så att ni automatiskt uppfyller de krav som Skatteverket ställer på företag med bilar som används i tjänsten. Men vilken ska man välja? Vi reder ut och jämför.  

När man inför en elektronisk körjournal, krävs någon form av GPS-enhet som automatiskt rapporterar in positioner till systemet. Enheten monteras de bilar som man vill föra journal på. GPS-pucken startar oftast automatiskt, antingen genom att känna av bilens tändning eller vid rörelse. Ofta finns också tilläggstjänster som mäter bränsleförbrukning, fortkörning eller vilka kunder man har besökt, vilket kan vara användbart vid fakturering eller som underlag inför löning. Oftast kan informationen exporteras som rapporter i olika format.

Vad brukar ingå i priset?

Vanligtvis betalar man får två delar när det kommer till elektronisk körjournal. Dels för den fysiska GPS-enheten. Och dels för själva abonnemanget (tillgången till systemet där man kan se och följa sina bilar). Det vanligaste är att priset för GPS-enheten är inkluderad abonnemanget, men det finns även leverantörer som säljer körjournal utan månadskostnad. 

Det genomsnittliga priset för en körjournal brukar ligga på ca 2000 kronor per år (exklusive moms) men det finns några aktörer som valt att lägga sig betydligt lägre pris för elektronisk körjournal. Det är även vanligt att man köper till föraridentifiering när man har bilar som regelbundet körs av olika anställda.

Prisjämförelse på elektroniska körjournaler

Abax Triplog
Hårdvara: 0kr
Kostnad: 249kr
Bindningstid: 3år
WorkMirror 
Hårdvara: 0kr
Kostnad: 79kr
Bindningstid: 1år
Traxet Körjournal
Hårdvara: 1499kr
Kostnad: 99kr
Bindningstid: framgår ej
Automile
Hårdvara: 0kr
Kostnad: 189kr
Bindningstid: 3år
Ad Teknik
Hårdvara: 2595kr
Kostnad: 0kr
Bindningstid: ingen
Infobric
Hårdvara: 0kr
Kostnad: 179kr
Bindningstid: framgår ej
Boomr Medium
Hårdvara: 0kr
Kostnad: 189kr
Bindningstid: 1-3år
AddMobile
Hårdvara: 0kr
Kostnad: 199kr
Bindningstid: framgår ej
Minifinder Go
Hårdvara: 0kr
Kostnad: 179kr
Bindningstid: 6 mån

Alla priser visas exkl moms. Vi reserverar oss för fel och förändrade priser. Prisuppgifterna är hämtade från leverantörernas hemsidor och i vissa fall telefonkontakt med säljare. 

Vad vill skatteverket ha?

Det finns idag ingen lag som säger att du måste använda dig av en elektronisk körjournal. Däremot kan den användas som bevis när Skatteverket gör revision och vill ha stickprov. Då behöver du kunna visa vad som körts i tjänsten och vad som körts privat. Om bevis inte kan uppvisas, riskerar du att bli beskattad, vilket kan bli dyrt. Speciellt om ni har många bilar.

Vad ska körjournalen innehålla?

  • Mätarställning vid årets början och slut
  • Datum och adress för varje resas början och slut
  • Resans syfte
  • Antal körda kilometer för resan

Slutsats

Priserna på elektronisk körjournal varierar ganska mycket, men vad som verkar vara gemensamt för dom större aktörerna är en relativt hög prisbild. Skillnaden mellan dyraste (Abax) och billigaste (WorkMirror) leverantören av elektronisk körjournal är nästan en faktor 3:1. Valet av leverantör beror därför till stor del på hur många och avancerade funktioner du har behov av. Är du ute efter en grundläggande körjournal för normal uppföljning och för att uppfylla Skatteverkets krav blir det svårmotiverat att använda någon av dom större, dyrare leverantörerna.